U bent hier

Gebouw

Zoals in de Geschiedenis te lezen valt dateert het eerste gebouw van de Hervormde Gemeente Glanerbrug van 1893. Dit gebouw heeft plaats moeten maken voor het huidige gebouw, dat in 1905 werd gebouwd, iets waarvan de gevelsteen op de links-staande figuur nog getuigt. Op 24 mei 1906 werd het gebouw officieel ingewijd, zie rechtse steen.

 

 

Het ontwerp, gemaakt door de architect H. Reijgers uit Enschede, is met zijn karakteristieke toren ietwat ongebruikelijk voor deze streek, en doet denken aan Groningse kerken.

Wellicht heeft dit te maken met het feit dat er ten tijde van de stichting van de kerk veel gemeenteleden waren met een Groningse achtergrond, die vanwege de werkgelegenheid (textiel) naar Glanerbrug waren gekomen.

De achter tegen het gebouw aangebouwde consistorie is in de loop der jaren uitgebreid met een keuken. Ook is eind zestiger jaren de achtermuur gewijzigd. Eerst stak deze boven het dakvlak uit, waardoor steeds lekkage ontstond. De bovenste rand van de muur werd verwijderd, zodat het dak over de muur heen valt.

                        
 

 

 

 

 

 

 

In de loop van 2001 en 2002 is uitgebreid groot onderhoud gepleegd, zowel buiten als binnen in het gebouw. Ook is er in het gebouw wat veranderd. Op de plaats van de oude keuken is nu een ruimte waar de allerjongste kinderen verblijven tijdens de erediensten. Onder het balkon zijn nieuwe toiletten en een nieuwe keuken aangebracht. Vanaf de kansel ziet de kerkzaal er dan zoals onderstaand uit (klik om te vergroten).

 

De bezoeker die de kerk binnenkomt gaat eerst door het voorportaal, komt vervolgens door een dubbele deur in de hal, en dan door een volgende dubbele deur in de kerkzaal, met zicht op het liturgisch centrum recht voor zich (foto onder).