U bent hier

Lezing Marc Chagall Afgelast

Deze lezing is afgelast, zie mededeling

De Christusgestalte in het werk van Marc Chagall
Drs. Ruud Bartlema

Een lezing aan de hand van beelden van zijn werk.

Chagall, Calvary ; 1912 De visie van Marc Chagall op de Christusfiguur
Marc Chagall is een fenomeen geweest. Geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk aan het eind van de 19e eeuw (7/7/1887) en opgegroeid in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten. Hij heeft zich in zijn werk intensief beziggehouden met de Christusgestalte zoals die in de kerk wordt beleden. Vanuit zijn joodse achtergrond komt hij tot een opmerkelijke visie, waarbij zijn schilderij ‘De witte kruisiging’ uit 1938 een belangrijk document vormt.
Aan de hand van beelden van schilderijen en glasramen, laat Ruud Bartlema de ontwikkeling zien van Chagall ’s kijk op Jezus van Nazareth.
Ruud Bartlema (geb. 1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen in het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar in dezelfde stad en volgde lessen in beeldhouwen en schilderen bij Maarten Krabbé. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over, o.a. aan de HOVO’ s in Amsterdam en Leiden. Ook leidt hij reizen naar het werk van Chagall in Nice en langs de glasramen in Noord Frankrijk en Duitsland.

Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met de Classicale Werkgroep Kerk en Israël van de PKN (Overijssel-Flevoland).

Waar: Protestantse kerk Losser
Wanneer: zondag 29 maart 2020
Tijd: 15.00 uur
Toegang: € 6,00 (incl. een consumptie)
Kaartverkoop Wilma ten Bolscher (053 538 3152) en ’s middags aan de kerk.

zondag, 29 maart, 2020 - 15:00 tot zondag, 1 augustus, 2021 - 06:01