U bent hier

Vincent van Gogh en de Moderne Devotie

Een lezing door ds. Henk de Jong

Thomas a Kempis is bij velen bekend als schrijver van het wereldberoemd geworden boek De Navolging van Christus. Velen herkenden in dit werkje iets van hun eigen geloofsbeleving, zowel gelovigen van rooms-katholieke huize, als ook protestanten. Dat geldt ook van tal van bijzondere personen, zoals Paus Johannes XXIII, Dietrich Bonhoeffer en Dag Hammerskjöld. Merkwaardigerwijs ontbreekt in dit rijtje de Brabander Vincent van Gogh.


Weinigen weten dat Vincent van Gogh eigenlijk graag dominee had willen worden, zoals zijn vader, en dat hij intense belangstelling had voor de Navolging van Christus. Hij zegt ervan: ‘Dat boek is subliem’. In Engeland was Vincent een poosje de hulp van een predikant die hem soms liet voorgaan in een kerkdienst. Een preek die Vincent hield in het plaatsje Richmond is bewaard gebleven en die is heel bijzonder. Vincent werd liever evan- gelist. In België ging hij in een arme mijnstreek aan het werk. Maar hij liep helemaal vast. Hij gaf alles wat hij had weg en dreigde er compleet aan onder-door te gaan. Van armoe werd hij maar kunstenaar!

Dr. Henk de Jong (1950) was jarenlang predikant van de Hervormde Gemeente Windesheim (PKN) nabij Zwolle. Hij is een kenner van de Moderne Devotie en hij verdiepte zich in het leven van Vincent van Gogh.

Wanneer: zondag 3 november 2019
Waar: Protestantse kerk Losser
Tijd: 15.00 uur (zaal open 14:30 uur)
Toegang: € 6,00 (incl. een consumptie)
Kaartverkoop Wilma ten Bolscher en ’s middags aan de kerk.

zondag, 3 november, 2019 - 15:00 tot zondag, 1 augustus, 2021 - 07:21